De Atmos 566, Nieuwe versie van een 82-jaar oude legende

De Atmos klok, dat verscheen in 1928, is 82 jaar oud. Op het moment van de uitvinding werd een verbazingwekkend futuristische stukje technologie verschilt van alle andere klok op de markt op dat moment. Het kan worden omschreven, dan als vandaag de dag, als een bijna eeuwigdurende beweging. Nu is het nog steeds belangrijk als een staaltje van uurwerken engineering, maar het is ook een krachtig symbool voor de hedendaagse tijdgeest. Het feit dat het een minimale hoeveelheid energie gebruikt om te functioneren, en dat deze energie wordt geleverd door variaties in de omgevingstemperatuur, is geheel in lijn met de dringend groene ethos van de hedendaagse samenleving. Op slechts een graad verschil in luchttemperatuur levert genoeg energie voor twee dagen gebruik.
De klok, die is uitgegroeid tot een Jaeger LeCoultre klassieker, was eigenlijk uitgevonden door een Zwitserse ingenieur, uit Neuchatel: Jean-Leon Reutter (1899-1971). Zijn concept was nogal ambitieus: een klok die voor altijd zou kunnen draaien creëren. Terwijl hij aanvaard dat dit alleen kan worden bereikt in de sferen van het ontwerp, hij op zijn minst streefde naar een klok die kan eeuwenlang lopen zonder dat bochtige of zelfs een externe beweging op te bouwen, zonder lijden slijtage, en zonder enige vorm van onderhoud. Het resultaat was de Atmos concept. Hij bouwde de klok, en het werd tentoongesteld in een Parijs etalage. Jacques-David LeCoultre zag het en contact opgenomen met de ontwerper, nodigde hem uit om samen met hen om de revolutionair mechanisme te perfectioneren. Vanaf dat moment is het een stabiel deel van de productie het merk is.
Het hart van de Atmos is een capsule die een gas (in Reutter originele, het bevatte kwik) dat uitzet wanneer de temperatuur stijgt, en contracten als het daalt bevat. De bewegingen van de capsule zijn gekoppeld aan de beweging om haar de lading nodig om de klok. Reutter, om zijn ideaal van een vrijwel voortdurende, onderhoud vrij verkeer, ontwierp een beweging van ongelooflijke elegantie, een die draait op zeer lage snelheden te bereiken. Het saldo wordt opgeschort door een dunne metalen draad, en het blijkt heel langzaam, op slechts een oscillatie per minuut. Dat betekent dat 14.400 keer trager dan de balans in een polshorloge. Het mechanisme is dus opgebouwd op een manier zodanig dat geen smering van de aandrijf lijn vereist. Een idee van de efficiëntie van de klok kan worden afgeleid uit het feit dat 60 miljoen Atmos klokken nodig zou zijn om de hoeveelheid elektrische energie die door een enkele 15-watt gloeilamp te bereiken.
Jaeger LeCoultre de productie van het unieke model won steeds meer succes. In de jaren 1950, was de Atmos geworden officiële geschenk van de Zwitserse Federatie voor belangrijke gasten, tot het punt dat het bekend werd als de voorzitters Klok.
In 2008, het Maison besloten opdracht werk van de Australische ontwerper Marc Newson, om de klok te geven een nieuwe look. Ze gaven hem carte blanche om het visuele ontwerp van de Atmos klok te heroverwegen, en Newson ontwikkelde een futuristische aanpak die toch voldaan aan de strenge technische eisen in verband met een project van deze aard. Het resultaat was model Atmos 561. Ondertussen werd de Zwitserse marque verdere eigen ontwikkeling van meer complexe Atmos 562. Wanneer Newson het complexe mechanisme van de tweede klok zag, hij vroeg specifiek om te kunnen werken aan dit project.
De resultaten zijn totaal verschillend van wat eerder gezien in de wereld van precisie klokken. Beide stukken, de Atmos 561 en de Atmos 566, zijn pure vorm, ingekapseld in transparant kristal bellen van royale afmetingen waarmee het licht te filteren in het hart van de beweging, het verbeteren van hun gegevens met suggestieve effecten. Kleuren zijn beperkt tot wit, zilver en blauw. Jaeger LeCoultre zelf waren verbaasd over de resultaten die Newson bereikt met de tweede 566-project, dat niet alleen een visuele restyling. Zijn ontwerp werk uitgebreid tot de beweging, met een nieuw evenwicht, nieuwe bruggen, en wijzerplaat en wijzers geheel gemaakt in eigen huis. Het tweede project, dat de naam Atmos Astronomique en het nummer 566 overgenomen van de gebruikte Calibre, heeft een zeer ingewikkelde beweging om de macht van de zicht op de hemel. De astronomische mogelijkheden omvatten het weergeven van het verschil tussen de werkelijke middag tijd – het moment waarop de zon haar hoogtepunt bereikt – en officiële middag tijd. Zijn zeer complicatie beperkt het aantal stukken die kunnen worden vervaardigd, en in feite slechts 28 stukken zijn gemaakt voor elk van de twee Atmos 566 varianten: met helder kristal glas geval, en kobalt blauwe kast. De functies omvatten uren, minuten en seconden, de vergelijking van de tijd, en de nachtelijke hemel met kardinale punten en astrologische tekens. Ondanks haar complicatie, de Atmos 566 verbruikt 40 keer minder energie dan een normaal horloge.
De bel-vormige kast voor de 561 en 566 wordt gemaakt door Baccarat. De 566 kast is in twee versies, duidelijk, en een mooie ultramarijn blauwe tint, gecreëerd door middel van een nauwkeurige hoeveelheid kobalt, gekozen om de blauwe gebruikt voor de zicht op de hemel en andere details van de klok te passen. De blauwe kleur is op zich iets van een vertrek voor hoge tijdmeetkunde, in welke kleur wordt slechts zelden gebruikt. Met het oog op kleur standvastigheid voor blauw glas die nodig is voor deze 28 klokken en pendules te verzekeren, Baccarat eigenlijk vervaardigd van een ton van het glas.
Bij de presentatie plaats in Milaan op 14 april, Newson zelf omschreef zijn werk aan de Atmos project. De 566 was complexer dan 561. Oppervlakkig zijn er een aantal gelijkenissen, maar ze zijn zeer verschillend in termen van technologie en functies. Voor een ontwerper is het erg interessant, en heel veel plezier, om te werken met een dergelijke massale erfenis van vakmanschap zoals die bestaat op Jaeger LeCoultre. Ik wist dat wat ik wilde doen kon worden bereikt omdat de middelen van vaardigheid die bestonden op het Parlement.
Het is leuk dat op dit moment in de tijd, een object, zoals Atmos kan bestaan, en dat er mensen zijn die het willen opnieuw uit te vinden. Deze klok is enigszins anachronistisch in de digitale wereld van vandaag, want het is analoog. De Atmos is de ultieme oefening in duurzaamheid. Het zal eeuwig leven.Nieuwe producten Jaeger LeCoultre’s voor dit jaar ook een nieuwe editie van de 1930 Atmos. Dit is een eerbetoon aan originele uitvinding Jean-Leon Reutter’s, en het is een getrouwe weergave van de klok met zijn typisch jaren 1930 Art Deco lijnen.

2013 Oscars Best Dressed Gaat naar Strapless Toga’s Winnaars Jennifer Lopez, Cameron Diaz, Penelope Cruz
Van Lady Gaga tot Rihanna, hier is Celebrity Style Horloge in 2013
Koken met de Cuisinart Verticaal Rotisserie: Product Review
Top 10 Bruids sandalen voor de zomer 2013
Schoon Dag mevrouw Meyer’s Basil Scent vaatwasmiddel Wasmiddel – Product Review
1950 Mode en Kleding
Meghan Fabulous Fashions: Fashion recensie
Etsy verkopers zamelen geld in voor Haïti slachtoffers aardbeving
Milaan Fashion Week
Een website die helpt Pick Jeans die past het beste?
Vier tips voor het kopen van een nieuwe Paintball Gun

Leave a Reply